Achtergrond

Mijn leven heeft een aantal bijzondere wendingen gehad. Inzicht, groei, ontwikkeling en balans zijn mijn sleutelwoorden geworden en zijn mede bepalend geweest voor mijn uiteindelijke keuze om Chinese Geneeskunde te gaan praktiseren.

Na een universitaire studie Spaanse taal- en letterkunde en een daaropvolgende carrière als tolk/vertaalster en docente aan diverse HBO opleidingen, waarop ik overigens met heel veel warmte terugkijk, was het tijd voor een ommekeer. Er volgden jaren van studie aan onder andere de universiteit te Nijmegen, de HVNA te Arnhem en de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai te Nijmegen. Ik heb het voorrecht gehad lessen, specialisaties en nascholingen te kunnen volgen bij een aantal internationaal bekende docenten waaronder professor dr. Li Jie, Jan Schroën, Jeremy Ross en Alex Tiberi.

Hier volgt een korte samenvatting van de gevolgde opleidingen:

 

  • Basis westerse geneeskunde
  • Natuurgeneeskunde
  • Klassieke homeopathie
  • Klassieke acupunctuur
  • TuiNa massage
  • Kruidengeneeskunde
  • Pediatrie volgens de principes van TCG

Omdat mijn hart uiteindelijk lag bij de duizenden jaren oude visie van de Chinese geneeskunde, zijn de uitgangspunten hiervan de basisfilosofie van mijn behandelingen geworden. Het voelde als thuiskomen, er was herkenning en het werd passie.

Mijn behoefte aan verdere studie en ontwikkeling zal waarschijnlijk nooit stoppen. Als je eenmaal de mens in zijn totaliteit en in zijn uniekheid leert zien, is verdere ontdekking een niet te stoppen gevolg. Bovendien verplichten de beroepsvereniging VBAG en de stichting RBCZ, waarbij ik aangesloten ben, jaarlijkse nascholingen om zodoende ervoor te zorgen dat er voldaan wordt aan de strenge eisen voor continuatie van de licentie.

 

Loslaten is niet afzien van of neerleggen bij, maar de moed hebben om de waarheid te laten geschieden.