Voeding volgens de vijf elementen

Volgens de Chinese Geneeskunde is elk orgaan gerelateerd aan een van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Bij elk element hoort een bepaalde smaak: zout, zuur, bitter, zoet of scherp. In de voeding moeten alle smaken vertegenwoordigd zijn.

Als we het vanuit het principe van Yang en Yin bekijken, dan zijn de smaken scherp en zoet Yang en daardoor verwarmend van aard. Zuur, bitter en zout zijn meer Yin en daardoor verkoelend van aard. 

Zout

Zuur

Bitter

Zoet

Scherp

Water

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Nieren, Blaas

Lever, Galblaas

Hart, Dunne Darm

Maag, Milt

Longen, Dikke Darm

Granen: haver, rijst

Granen: gort, spelt, tarwe

Granen: boekweit, rogge

Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst

Granen: haver, rijst

Groenten : algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Groenten : augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring

Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen

Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas

Kruiden / specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Kruiden / specerijen: azijn, peterselie

Kruiden / specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver,  rozemarijn, tijm, Salie

Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel

Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco,(tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd

 

Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes

Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen

 

Vlees / vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper

Vlees / vis: kip, eend

Vlees / vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten

Vlees / vis: kalf, rund

Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

 

Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

 

Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room

Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Drinken: mineraalwater

Peulvruchten:
Alle boonsoorten

Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap

Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee

zwarte thee, kamillethee

Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap

Noten / zaden:
pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje

Oliën: Plantaardige oliën

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker

Drinken: jenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn

 

 

Niets overtreft de heerlijkheid van de vijf smaken. Als de mensen aandacht besteden aan deze vijf smaken en ze goed met elkaar vermengen, zullen hun beenderen recht blijven, hun spieren soepel en jong, hun adem en hun bloed zal vrijelijk stromen, hun poriën zullen fijn van structuur zijn en bijgevolg zal hun adem en hun beenderstelsel met de gloed van het leven worden gevuld. Als de mensen bovendien nog zorgvuldig de juiste weg volgen alsof het een wet is, zullen ze een lang leven leiden.
-Nei Ching-