Veelgestelde vragen

  • Is er wetenschappelijk fundament voor Chinese Geneeskunde?

Er verschijnen de laatste jaren steeds meer wetenschappelijke artikelen en onderzoeken in medische tijdschriften als the British Medical Journal, the Lancet, Reumatology, Jama etc. over de positieve resultaten van de Chinese Geneeskunde.

De WHO heeft het belang van de traditionele geneeswijzen binnen de reguliere gezondheidszorg van vele lidstaten onderkend. In 1991 heeft de World Health Assembly een belangrijke resolutie (de WHA44.34) aangenomen. In deze resolutie roept de WHO haar lidstaten op de samenwerking te bevorderen tussen de moderne en traditionele geneeswijzen, waaronder de Chinese Geneeskunde, mede om de alsmaar stijgende kosten van geneesmiddelengebruik terug te dringen. Daarnaast beveelt de WHO de lidstaten aan wetenschappelijk onderzoek over traditionele geneeswijzen te blijven stimuleren.

  • Wat is het belangrijkste verschil tussen Westerse en Chinese Geneeskunde?

In de Westerse Geneeskunde is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen psychische en lichamelijke processen. De Chinese Geneeskunde daarentegen heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest wordt gezien en het creeëren van harmonie tussen lichaam, geest en omgeving voorop staat.

De Chinese Geneeskunde ziet een klacht als een uiting van een onderliggende energetische disbalans en probeert de oorzaak aan te pakken waardoor de klacht vanzelf verdwijnt. De Westerse Geneeskunde probeert in eerste instantie iemand klachtenvrij te maken. De oorzaak van de ontstane disbalans is dan vaak nog aanwezig, waardoor bepaalde klachten zich opnieuw kunnen voordoen.

Westerse en Chinese Geneeskunde kunnen een mooie aanvulling op elkaar zijn. De geavanceerde Westerse onderzoekstechnieken en de zeer verfijnde operatiemethodes kent de Chinese Geneeskunde niet.

  • Zijn er contra-indicaties?

Er bestaan geen echte contra-indicaties. Voorzichtigheid is wel geboden bij het toepassen van acupunctuur in de volgende gevallen:
Zwangerschap: sommige acupunctuurpunten kunnen beter niet geprikt worden tijdens een zwangerschap.

Suikerziekte: tijdens of na een behandeling kan de bloedsuikerspiegel dalen.

  • Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn erg dun en doen nauwelijks pijn bij het inbrengen. Wel kan het plaatsen van de naald een apart gevoel geven, alsof heel even een klein elektrisch stroompje geactiveerd wordt. De naalden blijven circa 20 minuten zitten en zorgen in het algemeen voor een aangenaam gevoel van ontspanning.

  • Worden de naalden meerdere malen gebruikt?

De acupunctuurnaalden zijn steriel verpakt en worden slechts eenmaal gebruikt.

  • Is er kans op bijwerkingen na een acupunctuurbehandeling?

In 2001 en 2003 hebben wetenschappers grote studies gedaan naar de veiligheid van acupunctuur. Deze onderzoekers vonden geen ernstige bijwerkingen als gevolg van acupunctuurbehandelingen. Een van die onderzoeken werd in 2001 gepubliceerd in het gerenommeerde en kritische medische vakblad the British Medical Journal. Er namen 574 acupuncturisten deel aan het onderzoek.

Wel is het mogelijk dat u een kortdurende reactie heeft na een behandeling, zoals een loom gevoel of een tijdelijke beginverergering. Dat is een teken dat de behandeling aanslaat. Het is daarom belangrijk om even wat rust in te plannen en niet meteen na de behandeling aan het werk te gaan. Veel water drinken (niet uit de koelkast) helpt om de afvalstoffen af te voeren.

  • Is er kans op een reactie na een TuiNa Massage?

Er komen behoorlijk wat afvalstoffen vrij na een massage. Om een eventuele reactie te voorkomen is het belangrijk om veel water te drinken (niet uit de koelkast). Net als na een acupunctuurbehandeling is het mogelijk dat u een kortdurende reactie heeft na een behandeling, zoals een loom gevoel of een tijdelijke beginverergering. Rust nemen na een behandeling is dus erg aan te bevelen.

  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het herstellen van de balans?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht en van de duur van de aanwezige disbalans. Na een aantal behandelingen wordt de voortgang geëvalueerd.

  • Wat voor soort kleding moet ik dragen bij een behandeling?

U hoeft geen speciale kleding te dragen. Het is wel aan te bevelen om gemakkelijk zittende, dus niet te strakke, kleding te dragen bij een acupunctuurbehandeling. In verband met een goede hygiëne wil ik u vragen twee grote badhanddoeken mee te brengen.

  • Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt gemiddeld een uur. Een eerste consult duurt normaal gesproken langer.

  • Wat moet ik doen als ik tussen twee behandelingen een vraag of klacht krijg?

Mocht u een vraag hebben of een klacht krijgen na de behandeling of tussen twee behandelingen, dan kunt u altijd bellen tijdens het telefonisch spreekuur of een bericht achterlaten op het antwoordapparaat. Het beste kunt u echter een e-mail sturen. Er zal dan zo snel mogelijk gereageerd worden.

  • Wat is het effect van reguliere medicatie op de behandeling?

De reguliere medicatie kunt u gerust doornemen. Mocht er besloten worden dat het beter is om deze af te bouwen, dan wordt dat altijd in samenspraak met de behandelend arts gedaan.

  • Wat gebeurt er als ik een klacht over de behandeling mocht hebben?

Alle therapeuten die lid zijn van VBAG en RBCZ zijn aangeloten bij een geschillencommissie. Ik zal er echt alles aan doen om op een respectvolle manier hulp te bieden. Mocht er onverhoopt toch iets voorvallen, dan is het goed om deze kwestie eerst persoonlijk aan te kaarten zodat we er op een fijne manier samen uit kunnen komen.

 

 

 

 

Onze ogen geloven zichzelf, onze oren geloven een ander, onze intuïtie gelooft de waarheid van geest.